Architectuur van naam en faam

De architectuur in Spijkenisse verdient bijzondere aandacht. Diverse bekende architecten, zoals Wim Quist, Ben van Berkel, Sjoerd Soeters en Winy Maas, gaven vorm aan het beeld van de stad. Spijkenisse heeft de laatste tientallen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Tot het eind van de jaren vijftig was Spijkenisse een onopvallend agrarisch dorpje met amper 3.500 inwoners. Een halve eeuw later is het een stad waar twintig keer zoveel mensen wonen, werken en recreëren. Na een intensieve periode van bouwen, is de aandacht nu vooral gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de stad. Het winkelcentrum, Boekenberg Spijkenisse en het nieuwe Theater de Stoep zijn daar een mooi voorbeeld van. 

Bekijk alle locaties

Architectuurplaquettes

Sinds 2009 werkt Spijkenisse met architectuurplaquettes. Het idee is afkomstig van het Nederlands Architectuur Instituut (NAI). Bepaalde in het oog springende gebouwen zijn van een plaquette voorzien, met daarop bijzonderheden over het gebouw zoals architect, opdrachtgever, bouwjaar. De gemeente heeft een architectuurfietsroute samengesteld langs objecten en projecten die de geschiedenis van de bouw in de stad illustreren. Je maakt al fietsend niet alleen kennis met allerlei aspecten van architectuur in de stad, maar ook met plekjes waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Je zult ontdekken dat Nissewaard meer dan de moeite waard is om te bekijken.

Boekenberg

De Boekenberg Spijkenisse

De Boekenberg is een omweg waard. Het indrukwekkende ontwerp van architectenbureau MVRDV staat op de Markt en laat een stapel boeken zien, omgeven door een glazen stolp. Het fantastische gebouw, dat in 2012 officieel werd geopend, is in alles tegendraads en eigenwijs. De filosofie achter de ontwerpgedachte is spannend. Middenin de tijd dat alles digitaal werd, moesten juist boeken een prominentere plek krijgen in Spijkenisse. De inwoners moesten elkaar meer kunnen ontmoeten en ook omringen met boeken. De 26 meter hoge glazen pyramide is bovendien een flirt naar de grote vlasschuren van het Spijkenisse van weleer. Het ontwerp baarde wereldwijd opzien. De innovatieve en duurzame energie-installatie eveneens. Kortom, het idee om een revolutionair gebouw te creëren waar Nissewaarders trots op zijn en die de tongen los maakt is meer dan gelukt.

Theater de Stoep

Theater de Stoep is een begrip in Nissewaard en omgeving. Het prachtige gebouwontwerp is Ben van Berkel van UNstudio. Het theater beschikt over alle mogelijke faciliteiten om bezoekers welkom te heten bij vele mooie, hilarische en avontuurlijke voorstellingen en evenementen. Het theater is een transparant gebouw en beschikt over twee theaterzalen, een theatercafé, VIP-foyer met bar, volledig uitgeruste vergaderruimtes, twee ruime foyers, een artiestenfoyer en kleedkamers. De grote zaal heeft een orkestbak en biedt plaats aan 650 bezoekers. 461 zitplaatsen bevinden zich op de begane grond en 189 op het balkon. De kleine zaal heeft 200 zitplaatsen in een tribuneopstelling. Deze zaal kan ingericht worden met tafeltjes en stoeltjes, zodat er weer een geheel andere sfeer ontstaat. Daarnaast zijn sta(pop)concerten mogelijk met een ingeschoven tribune.

Eurobruggen

Veel media-aandacht vanuit heel de wereld is er geweest voor de Eurobruggen, een project met een knipoog. De bruggen liggen in de woonwijk De Elementen. Kunstenaar Robin Stam heeft de fictieve bruggen die op de eurobiljetten afgebeeld staan, doorvertaald naar het ontwerp van deze unieke echte bruggen in Spijkenisse.

Waterzuivering Berenplaat

Opmerkelijk aan Waterzuivering Berenplaat is de bijzondere architectuur van de gebouwen. Alle oorspronkelijke gebouwen zijn ontworpen door Wim Quist. Ook bij latere uitbreidingen (twee extra reinwaterreservoirs en een UV-behandelingsinstallatie) is aandacht besteed aan de architectuur. Waterzuivering Berenplaat is de grootste productielocatie van Nederland en voorziet het merendeel van de Zuid-Hollandse eilanden en het Rijnmondgebied van drinkwater, waaronder ook Rotterdam-Zuid. De woonkern Beerenplaat bestaat uit een boerderij en enkele bungalows waarvan de bewoners allen werkzaam zijn bij het drinkwaterbedrijf. De unieke ligging van de waterzuivering tussen de rivieren Oude Maas en Spui maakt het bereiken hiervan per auto uitsluitend mogelijk via de dijk langs het Spui.