Kunst verbindt en omarmt

Kunst wordt steeds meer omarmd in Nissewaard. Lokale kunstenaars trekken vaker samen op om in verzamelgebouwen hun levenswerk te fabriceren en exposities te organiseren. Het Centrum voor de Kunsten is al jaren een begrip in Spijkenisse voor iedereen die vanuit passie en professie de creativiteit de vrije loop wil laten. En ook zijn er steeds meer evenementen die kunst op de kaart zetten. 

Het Milieu Huis

Onder de noemer Het Milieu Huis wordt natuur- en milieueducatie aangeboden. Je vindt het Milieuhuis in bibliotheek De Boekenberg. Er zijn regelmatig excursies, workshops, tentoonstellingen en lezingen over de natuur. Die zijn voor iedereen toegankelijk. Ook worden er natuur- en milieu lessen gegeven aan het basisonderwijs.

Programma Natuur en Milieu Educatie

Het Milieu Huis stelt jaarlijks het Programma Natuur en Milieu Educatie (NME) op voor het primair onderwijs. Deze bestaat uit bijvoorbeeld een bezoek aan een tentoonstelling, het afnemen van leskisten/lesmaterialen, natuurexcursies of een rondvaart met fluisterboot De IJsvogel. Het programma is onderdeel van het Jaarprogramma Primair Onderwijs dat aan het begin van het schooljaar onder de basisscholen wordt verspreid.

Het Centrum voor de Kunsten

Het Centrum voor de Kunsten organiseert cursussen en workshops beeldende kunst, dans, muziek en theater. Jong en oud, voor iedereen is er wat wils. Zelfs bedrijven. Regelmatig worden de creaties geëxposeerd of vinden er optredens plaats. In het Centrum voor de Kunsten in Spijkenisse zitten ateliers, muzieklokalen, een dansstudio, een presentatieruimte en een multifunctionele ruimte. Hier kunnen 1000 kinderen voor allerlei cursussen terecht. Voor jong en oud, van gitaarles tot schilderen. De cursussen staan op de website en in een kleurrijke cursusbrochure die ieder seizoen uitkomt.

Festivals

Jaarlijks zijn er voor de cursisten verschillende gelegenheden om te laten horen en zien welke vorderingen ze hebben gemaakt. Zoals het Midwinterfestival en het Zomerfestival. Belangstellenden kunnen dan genieten van presentaties, tentoonstellingen en voorstellingen.

Beeldentuin Ravesteyn

Op het landgoed Ravesteyn wordt rond Hemelvaart en Pinksteren een beeldentuin georganiseerd. In juni is dan een prachtige verzameling beelden en andere kunst te bewonderen in de Engelse landschapstuin.

Exposities in hal stadhuis Spijkenisse

In de hal van het stadhuis van Spijkenisse is regelmatig werk te zien van lokale kunstenaars en talentvolle leerlingen van de middelbare scholen. Een mix van verschillende opdrachten, technieken, materialen en vooral veel talent.

Atelier de Kwast

Atelier de Kwast is een dagbestedingslocatie in het centrum van Spijkenisse, waar mensen met een verstandelijke beperking kunst maken. De kunstenaars in Atelier de Kwast schilderen niet alleen eigen werk, maar ook in opdracht van particulieren, gemeentelijke instanties en bedrijven.

RAR

Regio Art Rijnmond (RAR) is een beroepsvereniging van beeldende kunstenaars, opgericht in 1992. Het is gevestigd in ‘t Oude Raadhuys in Spijkenisse. Er zijn maandelijks wisselende exposities te zien, met kunst van verschillende disciplines.

Kunstmarkt de Kastanjerie Heenvliet

In Heenvliet wordt ieder jaar een kunstmarkt georganiseerd. Dit jaar bestaat de kunstmarkt 40 jaar. Vanwege dit jubileum geven leerlingen van de 2 basisscholen uit Heenvliet een extra feestelijk tintje aan deze dag. Ook zij exposeren hun creaties.

Kunstroute Nissewaard

Kunstroute Nissewaard is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij bezoekers het werk van lokale kunstenaars en hun eventuele gasten kunnen bekijken. Zij stellen hun werk niet alleen ten toon, maar verkopen het ook. Ook wordt er met veel enthousiasme uitleg gegeven en soms gedemonstreerd.