Molens zijn onze glorie

Denk je aan Holland, dan denk je aan molens. Molens zitten in ons DNA. Het is ons cultuurgoed. In Nissewaard staat een aantal prachtige exemplaren nog fier overeind, zwiepen de wieken en wordt er nog volop gemalen en geproduceerd. Ontzettend leuk en leerzaam om niet alleen van een afstand te bekijken, maar ook daadwerkelijk te gaan bezoeken. De fietsroute Molen & Malen is de aanrader voor iedereen die geen genoeg van ons prachtige land kan krijgen: fietsen en molens, wat wil je nog meer?

Molen De Hoop Abbenbroek

De bakstenen korenmolen De Hoop is gebouwd in 1842. De ronde stenen molen is flesvormig gebouwd. Met de molen werd tot 1947 op windkracht graan gemalen, daarna werd in de molen elektrisch gemalen. De Hoop is, net als de bijbehorende graanschuur en molenaarswoning, een rijksmonument.

De Bernisse Molen Geervliet

De Bernisse Molen is een voormalige korenmolen in Geervliet. De molen is gebouwd op een oude verdedigingstoren waarvan de schietgaten nog zichtbaar zijn. Ter vervanging van een getijdenmolen werd rond 1383 de houten windkorenmolen gebouwd op een weertoren van de verdedigingswerken. De bestaande stenen stellingmolen De Bernisse Molen werd in 1851 gebouwd op dezelfde oude weertoren.

Korenstellingmolen Nooit Gedacht Spijkenisse

Korenstellingmolen ‘Nooit Gedacht’ is gebouwd omstreeks 1840 en is een rijksmonument. Tot 1965 was de molen dagelijks in bedrijf. Daarna volgde een grote en grondige restauratie en werd alleen nog op bijzondere dagen meel gemalen. Sinds enkele jaren maalt de molen weer echt meel. Om te garanderen dat de molen wind vangt, is de molen met maar liefst zeven meter opgehoogd. In de molen is restaurant ‘Meiden van de Molen’ gevestigd.

Korenmolen De Arend Zuidland

De monumentale molen ‘De Arend’ in Zuidland dateert volgens het opschrift uit 1844. Tot 1954 was de molen nog volop in gebruik voor het malen van veevoer. De molen kwam in 1977 weer in bedrijf, nu voor bakmeel en graanproducten. De bakstenen korenmolen is weer geheel in herstelde staat en is zelfs maalvaardig. De molen wordt in bedrijf gehouden door vrijwillige molenaars. Bij voldoende wind worden er diverse granen gemalen. Er is een uitgebreid assortiment graanproducten te koop, inclusief recepten voor molenbroden of pannenkoeken. De molen is geopend op zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur, en wanneer de molen draait.