Een monumentje voor onze monumenten

Dankzij de waterrijke historie beschikt Nissewaard over meer dan honderd prachtige monumenten die doorgaans voor het publiek toegankelijk zijn. De relatie met het water is terug te zien in oude gemalen, rustieke binnenwatertjes en bruggen. De centra van de dorpen laten de grandeur van vervlogen tijden zien en zijn regelmatig het centrum van allerlei activiteiten en evenementen. De dorpen en monumenten zijn zeer de moeite waard om te bekijken en te bezoeken.

Bekijk alle locaties

Dorpskerk

Open Monumentendag

Jaarlijks staat het tweede weekend van september in het teken van het landelijke evenement Open Monumentendag. Op die dag zijn monumenten open voor het publiek. In Nissewaard worden ook allerlei andere activiteiten georganiseerd, gerelateerd aan monumenten en erfgoed.

Dorpskerk Spijkenisse

Het meest karakteristiek in Spijkenisse is de Dorpskerk. Deze stamt uit 1300. De houten kapel, het eerste deel van de toren, werd later gebouwd. En nog later werd in delen een laatgotische kruiskerk gebouwd. in 2007 is de kerktoren voor de laatste keer gerestaureerd. 

Dorpskerk Hekelingen

Midden in het dorp Hekelingen staat de Dorpskerk. Het eerste concrete nieuws over de Hekelingse Dorpskerk dateert uit de 17e eeuw, toen er sprake was van een bouwvallige kerk. De huidige vorm van de kerk dateert uit 1850. De Hekelingse Dorpskerk is een zaalkerk en heeft een neoclassicistisch vorm. De inpandige vierkante toren is voorzien van een achtkantige spits. In 1962-1963 is de kerk gerestaureerd. De luidklok uit de eerste kerk van Hekelingen dateert uit 1285 en is de oudste gesigneerde luiklok van Nederland. Deze klok bevindt zich sinds 1916 in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Stadhuis Geervliet

Het historische pand uit de 14e eeuw heeft een grote toeristische aantrekkingskracht. Het is in juni 2006 volledig hersteld en heropend voor publiek. Het staat naast de in 2004 gerenoveerde sluis aan een havenhoofd. Het pand kent een lange historie. In 1346 werd het gesticht als gasthuis. Na verloop van tijd heeft het zijn functie verloren en heeft het eeuwenlang gediend als stadhuis. De trots van het gerestaureerde stadhuis is de voormalige raadzaal. Het sfeervolle vertrek lokt tegenwoordig vele bruidsparen, die er elkaar het jawoord geven. 

Ruïne Ravesteyn 

In Heenvliet ligt de ruïne Ravesteyn. Het Kasteel Ravesteyn is gebouwd in de Middeleeuwen en raakte tijdens de tachtigjarige oorlog zwaar beschadigd. De ruïne is omringd door een slotgracht. In dit goed bewaarde slot zijn nog heel wat kenmerken van de Middeleeuwse bouwkunst te zien. Op het vijf hectare grote gelijknamige landgoed wordt rond Hemelvaart en Pinksteren ieder jaar een beeldentuin georganiseerd in de Engelse landschapstuin. Gedurende drie weken is er kunst van hoge kwaliteit te zien. Zo’n 3.500 mensen bezoeken ieder jaar deze prachtige landschapstuin. Buiten deze periode is het landgoed op afspraak te bezichtigen.

Heenvliet

Markt in Heenvliet

De Markt in Heenvliet, omringd door hekpaaltjes van hardsteen, herbergt diverse monumentale panden. Op het plein tegenover nummer 11 bevindt zich een natuurstenen pomp met het Lodewijk XIV ornament. Tijdens de pinksterdagen is de Markt de plek van de traditionele paardenmarkt in het dorp.

Hofstede Bouwlust-Zeldenrust

Aan de Aaldijk 1 in Hekelingen ligt de landschappelijk fraai gelegen hofstede Bouwlust- Zeldenrust. De hoeve is gebouwd in 1611. De grote schuur, met gepotdekselde houten delen, vormt met het woonhuis een L-vormige plattegrond. Het woonhuis heeft een hoge puntgevel met geblokte ontlastingsbogen, oude kozijnen en luiken en een toppilaster. Tegen de zuidgevel van het woonhuis is rond 1900 een zomerhuis met tuitgevel gebouwd. De hekpijlers voor de hoeve, die zijn gekroond met natuurstenen pijnappels, zijn waarschijnlijk gebouwd rond 1800. De boerderij is helaas niet voor het publiek toegankelijk.