Musea maken je slimmer

Gelukkig hebben we de foto’s nog. En de spullen. De monumenten. De gebouwen. De verhalen. Musea in Nissewaard zijn er vooral om het verleden opnieuw leven in te blazen. Gelukkig maar, dat er zoveel mooie dingen bewaard zijn gebleven.

Museumwoning back to the sixties

Museumwoning Back to the Sixties Spijkenisse

De museumwoning is gevestigd in het architectonisch aantrekkelijke complex De Serreburgh. In het complex is een hoekappartement met vier kamers compleet ingericht in de stijl van het bouwjaar 1964. De woning geeft een goed beeld van hoe de mensen in de jaren zestig leefden, welke huishoudelijke apparatuur en meubels er stonden en welke spellen er werden gespeeld. Openingstijden: zaterdag en zondagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur. Verder op afspraak.

Oudheidkamer Geervliet

Op de zolderverdieping van het stadhuis van Geervliet bevindt zich de Oudheidkamer, een klein museum met een interessante verzameling gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten. Bezoek in groepen van minimaal vijf personen aan de oude raadzaal van het raadhuis (inclusief kleine oudheidkamer) is mogelijk op afspraak via het secretariaat van de stichting Oud Geervliet. De toegang is gratis.

Oudheidkamer Spijkenisse

Neem een kijkje in het verleden en ontdek hoe Spijkenisse van een klein dorp uitgroeide tot de huidige stad. Je vindt de Oudheidkamer op de begane grond van de Boekenberg Spijkenisse, naast het boek inleverpunt van de bibliotheek. Openingstijden: dinsdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Minimuseum Groentewinkel dames Mak Spijkenisse

De oude groentewinkel van de dames Mak is een begrip voor veel Spijkenissers. De vrijgezelle dames Annetje en Klaasje Mak runden de winkel tot in 1986. Annetje was toen al geruime tijd ziek en Klaasje zette de handel in haar eentje tot haar 76e jaar voort. In 2003 stierf Klaasje op 93 jarige leeftijd. Het nostalgische winkeltje en woonhuis bleven achter en zijn in de oude staat teruggebracht. Openingstijden museumwinkel: elke eerste en derde zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.30 uur. 

Virtuele Museum van de Verhalen

Je ziet ’t niet en tóch is het er. Op het Marktplein, tussen Bibliotheek de Boekenberg en de oude Dorpskerk, vind je het Virtuele Museum van de Verhalen. Het is een plek waar oud en nieuw Spijkenisse samenkomen. Geen kolossaal gebouw, maar een app op je smartphone. Helemaal van deze tijd. Je ontdekt allerlei nieuwe dingen over alles dat je om je heen ziet. Wil je weten hoe deze plek er in de jaren vijftig uitzag? Je smartphone laat ’t zien. Bekijk de foto’s uit het archief en uit de privécollecties van oud-bewoners. Richt je smartphonecamera op de speciale tegels en laat je verrassen door allerlei leuke info over de huizen en de vroegere leefgewoonten. En luister ook naar de verhalen van de bewoners, die vroeger op deze plek hebben gewoond. Download de gratis app ‘Museum op de Markt’ via de Appstore of Google Play alvast thuis. Je kunt ook gebruik maken van het gratis Wifi-netwerk in bibliotheek Boekenberg Spijkenisse.