Genieten in de natuur

Nissewaard ligt in een prachtige landelijke omgeving. Haal je hart op in de verschillende natuurgebieden en parken en geniet van de rust, de ruimte en de sportieve mogelijkheden. En kijk goed om je heen. Want bijzondere vogels, runderen, kleine zoogdieren en plantensoorten hebben in het groen van Nissewaard hun stek gevonden. Bekijk hieronder de natuurgebieden en parken in Nissewaard. 

Natuur

Wandelen, fietsen, varen of vissen in de Bernisse

Recreatiegebied Bernisse bestaat uit een eeuwenoud polderlandschap dat ligt tussen het Spui en het Voedingskanaal. Het gebied is 7 kilometer lang en bestaat uit meertjes, kommen en plassen. Samen met de bossen, drassige natuur en weilanden is het gebied 300 hectare groot. De plek is uitgegroeid tot een van de rijkere recreatiegebieden in de regio voor flora en fauna.

De Bernisse is uitstekend geschikt om te voet te verkennen. Het is grotendeels vrij toegankelijk. In de zomer is het een walhalla voor zwemmers, zonaanbieders, surfers en kanoërs. Voor de visliefhebbers zijn er diverse visstekken. Om een heerlijk boottochtje te maken in de mooie natuur, kun je een elektrische sloep huren. Varen met motorboten is niet toegestaan. In de herfst en de winter laat de natuur zich van een sproojesachtige kant zien. Waar je eens rustig kunt genieten onder het genot van een hapje en een drankje in de diverse horecagelegenheden in de omgeving. Kortom, het is er goed toeven. 

Op avontuur in De Uitwaayer 

Tussen de wijk Maaswijk in Spijkenisse en het Spui in ligt sinds 2014 recreatiegebied De Uitwaayer. De Willemspolder, Wolvenpolder en delen van de Oude en Nieuwe Uitslag van Putten vormen samen deze unieke groenrijke omgeving. Bijzondere planten en dieren, zoals de ijsvogel, gaan hier eigenwijs hun gang. De naam is bedacht door een van de inwoners van Spijkenisse. Het recreatiegebied is, volgens de bedenker, een plek waar je lekker kunt uitwaaien. Daarnaast verwijst de naam onder meer naar de wijk De Waaier. Ook op de kaart ziet het gebied eruit als een waaier. Een toepasselijke naam dus.

Arboretum - Momentenbos

Het Arboretum - Momentenbos maakt sinds 2018 deel uit van het recreatiegebied de Uitwaayer. Het arboretum is opgedeeld in drie plantvakken met bomen uit Amerika, Azië of Europa. In elk vak staan bomen uit dat werelddeel. De eerste bomen zijn op 18 november 2018 geplant door inwoners van Nissewaard die hun 'wortels' in een van deze werelddelen hadden liggen. Later hebben inwoners van Nissewaard een boom kunnen planten in het Arboretum - Momentenbos, voor een dierbare of ter gelegenheid van een belangrijk moment in hun leven.

Lekker uitwaaien in Spuimonding West

In 2014 is Spuimonding West geopend, een 135 hectare groot groengebied op de grens van het Haringvliet en het Spui. Het bestaat uit de polder Beningerwaard en de buitengorzen Beningerwaard. Omdat de prachtige omgeving onder invloed staat van het getij wordt dit een zoetwater- getijdengebied genoemd. De provincie Zuid-Holland heeft de locatie ontwikkeld binnen het ‘programma Deltanatuur’. In totaal zijn er nu 22 gebieden aangelegd tussen de Biesbosch en het Haringvliet. Deze dragen bij aan het herstel van verdwenen plant- en diersoorten en bieden prachtige recreatiemogelijkheden.

Het getij zorgt voor een afwisselend landschap. Zeldzame planten en dieren keren terug naar het gebied. En dankzij nieuwe paden en voorzieningen als een trekpont, vogelkijkhut, uitkijktoren en picknicktafels kunnen bezoekers er heerlijk wandelen, picknicken en vogels spotten. Verder is er een getijdetuin met fantastische speelvoorzieningen voor de kinderen.

 

Schotse Hooglanders in park Vogelenzang

Park Vogelenzang is een natuurpark waar Schotse Hooglanders grazen. De natuur mag daar heerlijk haar gang gaan. Omgevallen bomen blijven liggen. Rottend hout vormt een ideale behuizing en een rijke voedselbron voor diverse planten en dieren. Verder krijgt ‘struinnatuur’ er de ruimte. Hier kunnen kinderen op ontdekkingstocht naar allerlei natuurverschijnselen.

Wandelen en fietsen door de grienden

Het Allemansgriend en de Beerenplaatgrienden ontlenen hun bestaansrecht voornamelijk aan de productielocatie Berenplaat van drinkwaterbedrijf Evides. Via een pad dat loopt van de Maasboulevard achter de waterzuiveringsinstallatie, naar de Maaswijkweg, kun je langs de Allemanshaven wandelen en fietsen. Bij de Beerenplaat kun je opstappen op het Rhoons veer: een voet- en fietsveer. Wie geluk heeft, ziet er de blauwbors, de kiekendief of een bever zwemmen. De wandeling loopt naar het uitkijkpunt bij de spaarbekkens, waar in de winter veel trekvogels te zien zijn.

Wandelen tussen de Gallowayrunderen

Het Hartelpark in het noorden van Spijkenisse is een van de oudere parken van de stad. De Gallowayrunderen zorgen voor de begrazing van het park. Er zijn diverse verharde en onverharde wandel- en fietspaden. Als je je ogen goed de kost geeft, ontdek je kleine zoogdieren zoals egels en mollen. En als de schemer invalt, kun je vleermuizen zien vliegen. Verder is het mogelijk de groene specht te horen en te zien. Ook de ijsvogel komt in het Hartelpark voor. Genoeg te zien en te beleven dus.

Verwonder je in het Mallebos

Wie naar het Mallebos wandelt, komt over de Lange Vliet. Vanwege de natuurlijke oevers, paaikommen voor vissen en nestwanden voor ijsvogels heeft dit gebied een hoge natuurwaarde. Het bos kent toegankelijke en afgesloten stukken. Beroemd is in elk geval het niet-toegankelijke reigerbosje, waar een kolonie van blauwe reigers haar plaats heeft gevonden. Vanaf de Konijnendijk is het bosje goed te zien. Laat je verwonderen door de natuur van Nissewaard.